Onderhoud - reiniging van uw dampkap

| Meer

Onderhoud dampkappen

 
Elk apparaat heeft onderhoud nodig en elk apparaat moet worden gereinigd. Door het onderhoud en door het reinigen zal de dampkap langer meegaan en langer mooi blijven.
Dat moet ook want op de eerste plaats heeft de afzuigkap een som geld gekost. Op de tweede plaats is het in de meeste gevallen een echte elegante blikvanger.
 

Buitenkant van de dampkap

De meeste dampkappen zijn gemaakt van aluminium en rvs. Dat is niet voor niks natuurlijk! Beide materialen zijn makkelijk schoon te maken en schoon te houden.
Het schoonmaken kan alleen met de juiste reinigingsmiddelen. Vraag uw leverancier welke u wel en niet mag gebruiken. Wat ook goed is om schoon mee te maken is naaimachineolie. Daarnaast kunt u ook olijfolie gebruiken. U heeft slechts enkele druppels nodig voor het beste resultaat. Van belang is dat u uw kap goed uitwrijft met een droge doek.
Maar let op! U moet beslist geen spiritus gebruiken! Er kunnen strepen op uw dampkap komen die moeilijk of helemaal niet meer kunnen worden verwijderd.
Het hoeft natuurlijk geen betoog dat schuursponsjes nooit mogen worden gebruikt want zelfs de kleinste krasjes die ontstaan zullen zichtbaar blijven!
 
onderhoud dampkap
 

Glas wasemkap

Is een onderdeel van uw wasemkap van glas, dan moet u dat materiaal reinigen met een vetoplossend middel. Op deze wijze wordt het glasoppervlak schitterend schoon. Nu naspoelen met genoeg warm water en nawrijven met een droge schone doek.
 

Rooster

Want ook dat onderdeel moet worden gereinigd. Daarvoor is er een siliconenspray te koop en die moet worden opgebracht ná de schoonmaak. Voordeel is dat vet zich minder snel zal hechten aan het rooster.
 

Filters

Want ook die moeten worden schoongemaakt of vervangen.
 
afzuigkapfilters
 

Filtertypen

  • Vetfilters. Er zijn twee soorten. De eerste is een metaalfilter. De tweede is het viltvliesfilter. Het metaalfilter kan worden schoongemaakt; het viltvliesfilter niet.
  • Geurfilters. Niet alleen geur maar ook vet. Wel regelmatig vervangen.
  • Filters van doek. Lucht gaat er wel doorheen maar vet en vocht blijven op het doek achter. Dat betekent wel dat u met vrij grote regelmaat het doek moet vervangen.
  • Kunststoffilter. Wassen en weer in gebruik nemen.
  • Koolstoffilter. Vieze lucht gaat via de onderkant door het filter en de gefilterde zuivere lucht komt er aan de bovenkant weer uit.

 

Onderhoudstip dampkappen!

Reinig uw wasemkap in principe regelmatig en heeft u bijvoorbeeld gefrituurd, dan is het aan te bevelen uw kap zo snel als mogelijk schoon te maken. Controleer dan ook meteen het filter!
 
onderhoud afzuigkap