Onderdelen dampkappen

| Meer

Dampkap onderdelen

 
 
 
 
Zoals aan elk apparaat zitten er ook in dampkappen diverse onderdelen. Het is altijd goed om te weten welke onderdelen in een dampkap zitten.


De aan- en afvoer van lucht

Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem, dan wordt de afvoer vanzelf geregeld. Bij dit systeem is er sprake van een dampkap zonder motor. Heeft u daarentegen een dampkap met motor, dan gaat de aan- en afvoer van verse lucht en vervuilde lucht door dezelfde buis.
 
Dampkap verlichting is ook een onderdeel van uw kap en is zeker belangrijk!
U wilt uw werkzaamheden veilig kunnen doen, dan is de juiste werkverlichting vanzelfsprekend. Na alle werkzaamheden wilt u ook nog verder genieten in en van uw keuken. Dan is een sfeerverlichting ook vanzelfsprekend. Vooral halogeenverlichting is vaak te zien. Een trend op het gebied van verlichting is het gebruik van led lampen.
Het nieuwste op verlichtingsgebied is de verlichting die optimaal is wanneer u druk in de keuken bezig bent. Bent u klaar hiermee, dan zal de verlichting zich automatisch aanpassen aan de omstandigheden met het doel om de keuken zo sfeervol mogelijk te maken.
 
dampkapverlichting
 
Het aanzetten van de afzuigkap zal de motor aan het werk zetten. Door middel van een schakelaar kunt u de motor aan- en uitzetten.
 
In veruit de meeste dampkappen is sprake van één motor. Een supergrote wasemkap kan er wel twee hebben. Dat betekent een geweldige afzuigkracht maar aan de andere kant leveren beide motoren ook veel lawaai op. Door middel van druktoetsen, schuifjes, tuimeltoetsen of tiptoetsbediening kunt u de afzuiging regelen.
 
Erg gemakkelijk is het als uw wasemkap voorzien is van een zogenaamd filterverzadigingslampje. Gaat dat lampje schijnen, dan betekent dat dat de filters vol zitten. U kunt, afhankelijk welke soort filters u heeft, deze vervangen of schoonmaken en weer terugplaatsen.
 
Met een speciale handgreep. Door middel van deze greep kunt u de kap naar beneden trekken. Daarna zal hij in werking treden.
 
Aan uw afzuigkap kan een afvoerbuis zitten. Gemaakt van flexibel aluminium dus u kunt deze buis de vorm geven om zo optimaal de vervuilde lucht te laten afvoeren. U moet er bovendien voor zorgen dat u zo weinig bochten in de buis krijgt. Dat betekent namelijk alleen maar meer weerstand en zal geen optimale afzuigwerking garanderen.
 
onderdelen dampkap
 
Omdat er geen koude lucht van buitenaf mag binnenkomen, zit er een terugslagklep in de afvoerbuis.
 
Filters zijn erg belangrijk! Er zijn enkele soorten filters in de handel.
De eerste soort is het metaalfilter en de tweede soort is het wegwerpfilter. Daarnaast is er nog een vetfilter en een koolstoffilter.
 
Het metaalfilter kunt u schoonmaken en weer herplaatsen. Het wegwerpfilter kunt u gewoon weggooien na gebruik en er weer een nieuwe inzetten en zijn gemaakt van kunststof of van papier.
Het vetfilter is van een metaal gemaakt. Filtreert vocht en vet bijzonder goed. Het schoonmaken doet u met zeep en warm water, en dat gaat erg gemakkelijk. Als u regelmatig dit vetfilter schoonmaakt, krijgt u altijd de best mogelijke afzuiging.
 
Om gas uit de luchtstroom te ontrekken is er het koolstoffilter. Erg belangrijk is de zogenaamde contacttijd. Hoe langer, hoe beter dus de contacttijd moet lang zijn voor het beste resultaat.
 

Invloeden op de prijs

De startprijs ligt rond de 100 euro. Dan heeft u dus niets bijzonders. Wilt u wél wat bijzonders, dan zijn er dampkappen van wel 3500 euro!
Het verschil tussen beide prijzen ligt onder andere aan het gebruikte materiaal. Ook de technische hoogstandjes zullen de prijs flink opdrijven.
Het ontwerp speelt ook nog een rol van betekenis wat de prijs betreft.
 
onderdelen dampkap
 

Voordelen van een prijzige wasemkap

  • De verlichting is uitgebreider, zowel functioneel als wat betreft de sfeer.
  • De brandveiligheid ligt op een zeer hoog niveau.
  • Het geluidsniveau is lager dan bij een goedkope wasemkap. Dat heeft alles te maken dat diverse onderdelen beter op elkaar zijn afgestemd.
 

Om mee te nemen!

Slechte dampkappen zult u niet meer tegenkomen. En dat is een goede zaak. Toch zit er wel verschil tussen de ene en de andere. U heeft een bepaald bedrag gereserveerd voor een wasemkap. Het is aan te bevelen een duurdere, en dus een betere kap, te kopen. Gaat veel langer mee en is meestal veel mooier om te zien en het oog van u wil toch ook wat…
 
onderdelen dampkap