Installatie - aansluiting dampkappen, wasemkappen ofwel afzuigkappen

| Meer

installatie dampkap

 
 
 
 
Het installeren van een dampkap moet natuurlijk goed gebeuren. Dan zal de wasemkap maximaal presteren, en daar draait het om. Een afzuigkap moet volgens bepaalde richtlijnen worden geļnstalleerd. Ook het elektrisch gebeuren is geen eenvoudige klus. Beter is het om het monteren over te laten aan een erkend installatiebedrijf. Dan weet u dat het goed komt, dan weet u dat het straks allemaal vertrouwd is, en dat geeft toch wel een veilig gevoel!
 


Wat voor afzuiging gaat er komen?

De afzuiging kan worden aangesloten op het centraal afzuigsysteem. De afzuiging gaat worden aangesloten aan de buitenlucht.
 

Plaatsing van de wasemkap

  • Werk altijd volgens de specificaties die u ontvangt bij aankoop. Een belangrijk onderwerp is de hoogte tussen het werkblad en de dampkap. Is het verschil te hoog, dan zal het afzuigrendement te laag zijn. Hangt daarentegen de dampkap te laag, dan zult u nog vaak uw hoofd tegen de kap stoten. Dus nogmaals, u moet de voorgeschreven hoogte aanhouden.
  • Zorg bij het bevestigen van het model dat deze precies horizontaal komt. Dat kan worden uitgemeten met een waterpas.
  • U kunt nu de bevestigingsplaten gaan monteren.
 

Afvoer van de lucht

Bij een centraal afzuigsysteem kunt u een slang aankoppelen op een kanaal dat er al is. U hoeft dus geen nieuw kanaal te maken. Een makkelijke oplossing met het nadeel dat u uw afzuigvermogen niet zelf kunt instellen. Dit vermogen staat vast.
 
installatie dampkap


Afvoer naar buiten

Dat houdt in dat u een verbinding moet maken naar buiten met behulp van een afvoerpijp. Ga eerst de plaats bepalen van het gat. Omcirkel het gat en boor het gat uit totdat deze zoveel mogelijk rond is.
Meet de afstand tussen aansluitpunt dampkap en gat in de muur. Zaag de gemeten lengte af van de flexibele afvoerbuis. Belangrijk is dat u deze buis zo kort mogelijk maakt dus probeer zoveel mogelijk bochten te vermijden. Bochten betekenen vocht en weerstand en daardoor een minder goede afzuiging. Ook niet vergeten de afvoerbuis ietsjes op afschot te leggen. Vervolgens worden beide einden afgewerkt. De slang die aan de afzuigkap komt, kan worden vastgezet met een klem.
 

Bevestigen van een schouw

Aan het plafond moet een steun komen want daar wordt straks de schouw aan vastgemaakt. Bepaal het midden van de kap en monteer de plafondsteun. Goed vastzetten is uiteraard een vereiste!
U kunt nu de schouw gaan vastmaken aan de plafondsteun. Schuif net zolang met de schouwstukken totdat u de juiste lengte heeft vastgesteld.
 

Het vastmaken van de afzuigkap

U moet beginnen met de gaten te boren op de juiste hoogte en voorzien van de juiste pluggen. Maak de steunen nu goed vast en controleer of de kap straks waterpas komt. Vervolgens gaat u de kap over de steunen schuiven en daarna vastzetten met schroeven. Blijf controleren of alles nog waterpas is.
U kunt nu de afvoerslang vastzetten met een klem. Sluit het nodige elektrisch aan en werk keurig de bedrading weg.
 

U wilt een wasemkap vervangen

Dan moet u beginnen met de schouw te verwijderen. Draai daarna de schroeven los waarmee de kap vastzit. De elektrische verbindingen moeten worden losgekoppeld en natuurlijk ook de afvoerbuis.
Nu kunt u de kap verwijderen en een nieuwe kap weer monteren.
 
plaatsen dampkap